Omgeving

Millingerwaard Kekerdom

Millingerwaard

De Waard van Kekerdom is gelegen in Kekerdom, een dorp van ongeveer 500 inwoners ten oosten van Nijmegen. Kekerdom vormt de poort tot de Millingerwaard, een van de oudste natuurontwikkelingsgebieden langs de Waal. Het gebied heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdig natuurgebied. Een enorme planten- en dierenrijkdom kunt u hier ontdekken. Grote kuddes Gallowayrunderen en Konikpaarden struinen door het gebied. In de ooibossen en moerassen zwemmen bevers en er huizen reeën.

U kunt er struinen door de natuur, dus ook buiten de paden. Er zijn korte wandelingen uitgezet, u kunt bij ons een struinkaart met achtergrondinformatie kopen.

Uniek voor Nederland zijn de rivierduinen in de Millingerwaard. Door de stroming van de Waal zijn hoge zandduinen ontstaan die nog ieder jaar hoger worden. De combinatie van zoet water met duinen zorgt voor een bijzonder microklimaat waarin planten groeien die elders niet of nauwelijks voorkomen. Hier vind je ook Woodhenge: tien eiken van meer dan 8000 jaar oud. De bomen werden enkele jaren geleden opgebaggerd en vormen nu een bijzonder monument in de natuur.

Duffelt en Ooijpolder

Kekerdom ligt in de Duffelt, een polder die grenst aan de Ooijpolder en zich uitstrekt tot over de Duitse grens. Beide polders vormen samen een prachtig gebied om te wandelen en te fietsen. Het wordt gekenmerkt door een uitgestrekt landschap met kleine dorpen, boerderijen en mooie natuur. Met de fiets kunt u een mooie rondrit maken door dit waterrijke gebied door gebruik te maken van de vele fietspontjes in de omgeving. Zo kunt u bijvoorbeeld vanuit de Millingerwaard met de pont naar Doornenburg voor een bezoek aan kasteel Doornenburg of Fort Pannerden.

Nijmegen, Kleve en Kranenburg

Op slechts veertien kilometer van Kekerdom ligt Nijmegen, de oudste stad van Nederland. U vindt er een rijke cultuurhistorie, musea en groene stadsparken. Voor wie van winkelen houdt biedt de stad een ruim aanbod, van grote ketens tot kleine speciaalzaken. Bezoek de Vierdaagsefeesten, zomerfestival de Kaaij of ga eens dansen, eten of kunst kijken in de oude fabrieken van de Honig.

Net over de grens in Duitsland liggen Kleve en Kranenbrug die zeker een bezoek waard zijn.

© fotografie Fons van Bindsbergen