Koffiesalon (a Roma)

18
jan 2018
donderdag

De Koffiesalon biedt  ruimte voor allerhande interessante, bijzondere of opmerkelijke verhalen, van en voor dorpsbewoners. Het biedt leuke en laagdrempelige plek om elkaar te ontmoeten en nieuwe kennis op te doen onder het genot van een lekkere kop koffie of thee.

Na een uitdagende vlucht in de opperste regionen van kunst en ontwerp, keert de Koffiesalon aan het begin van het nieuwe jaar weer met beide voeten terug op de grond. Johan Bekhuis blijft graven in de archieven van ons dorp en de regio. En zoals te verwachten levert dat een prikkelende kwestie op waar hij ons graag bij betrekt:

De oorlog en eerste evacuatie van Kekerdom

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Kekerdom in de frontlinie lag. Toch lijkt het oorlogsverleden hier haast verbannen uit het collectieve geheugen. Zo is Kekerdom het enige dorp in de polder zonder oorlogsmonument. Waarom is dat, vraagt Johan zich af. Want ook in Kekerdom is in die dagen het nodige gebeurd.

De evacuatie van oktober 1944 tot mei 1945 is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van de vorige generatie Kekerdommers. Zoveel valt op te maken uit oude krantenarchieven en uitvoerige beschrijvingen met persoonlijke oorlogsherinneringen. Bijzonder materiaal met markante verhalen over de aanstelling van Herman Houkes als ‘burgemeester van Kekerdom’, over de sluis als schuilkelder, maar ook over de gedwongen evacuatie, materiële schade en de slachtoffers die tijdens de laatste gevechten in Kekerdom vielen. Misschien is dit een geschikt moment om die oude geschiedenis nog weer op te halen. Ook om de huidige generatie daarover te informeren.

Geen reacties